Stop a la violència sexual a la infància

0
38
views

Aquest curs la comissió de Feminismes i diversitats de l’AFA hem tornat a organitzar un taller a càrrec de Vicki Bernadet sobre abusos sexuals a la infància, que es va dur a terme el 14 de febrer. Vam començar a fer la primera xerrada al curs passat i sí, ja en portem tres.

Abans de començar Vicki Bernadet ens va explicar que a poques escoles hi ha tanta demanda d’aquests tallers, i que en molts centres educatius hi assisteixen poques persones. Estem contentes perquè som una comunitat amb consciència!

Com cada vegada que hem organitzat aquest taller, es va crear un clima agradable de debat davant la preocupació sobre els abusos i el gran percentatge d’infants que els pateixen: un de cada cinc o el que és el mateix, un 20% de tots els infants. Com diu Save de Children (2021), una de les violències més greus cap als infants és l’abús sexual infantil. Aquest comporta conseqüències emocionals, sexuals i socials a curt i a llarg termini per a les víctimes.

A les famílies ens costa detectar que els nostres infants poden patir abusos, ja que no podem imaginar que aquest tipus de violència passi a l’entorn familiar i proper. Però cal recordar que el 84% d’aquests abusos es produeixen dins l’entorn familiar. Poques famílies pensem que l’agressor pugui ser el pare, l’avi, el tiet o el nostre amic més íntim. Això fa que encara costi molt verbalitzar-ho i acceptar-ho.

Vicki Bernadet ens explicava que hem d’estar alerta si veiem canvis bruscos d’actitud amb pocs dies de diferència. A vegades l’infant pot trigar molt temps a explicar-ho, però la seva actitud ens pot donar algunes pistes. Cal tenir a la llista de possibilitats del que li passa l’abús sexual. L’infant moltes vegades ho amaga com un “secret” que fa més difícil poder explicar-ho. Cal que treballem amb els infants, doncs, que els secrets no són per sempre i que si ens fan patir no ho són. Per últim, cal afegir que en cas que el nostre fill o filla ens verbalitzi una situació d’abús, és important no qüestionar-lo i oferir-li un espai acollidor i de calma en el qual poder expressar-se.

Podeu trobar més informació a: https://www.fbernadet.org/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here