Buscadores de tresors

0
60
views

Avui, 8 de març, les dones tornem a omplir els carrers per reivindicar un cop més els nostres drets, com a dones, com a mares, com a treballadores. Les dones que treballen en feines feminitzades són un dels col·lectius més afectats per la precària remuneració salarial i l’empitjorament de les condicions laborals.

És per això que des de la comissió de Feminismes i diversitats, volem visibilitzar un equip de persones, totes dones, sense el qual l’escola no seria possible.

Són tres dones a l’equip,  “Les buscadores de tresors” de l’escola: la Candi, la Lourdes i l’Emi.

Hola noies, gràcies per dedicar-nos la vostra estona de descans per a aquesta entrevista. Alguna de vosaltres porta ja un temps en aquesta escola, oi? Quant de temps fa que esteu treballant a l’escola Xirinacs?

Lourdes (L.): Doncs una mica més de tres anys aquí a l’escola, però m’he dedicat al sector de la neteja des de fa molts anys, molts. I us dic una cosa, m’agrada, sempre m’ha agradat.

Candi (C.): Jo em dic Candi i porto a l’escola des que va començar. Abans m’havia dedicat a la restauració, però al sorgir aquesta oportunitat de feina vaig canviar de sector, i molt contenta.

Com és el dia a dia en la vostra feina i quines tasques feu?

C.: Doncs entre les quatre persones que fem aquesta feina ens repartim una mica les tasques. Cadascuna té aules assignades fixes, però si per alguna raó alguna de nosaltres té un imprevist entre totes ens ajudem.

Ens gestionem el material i els espais nosaltres mateixes, i l’empresa ens el proporciona. I els nens i nenes ajuden molt també, netegen les joguines i si embruten alguna cosa, doncs també la netegen.

Per nosaltres tenir-ho tot ben net en un entorn com aquest és molt important perquè són nens i nenes i per això ha de quedar tot ben desinfectat. Ho fem amb molt de carinyo.

L.: Com si fossin els nostres fills.

C.: També s’ha de saber com netejar, saber usar els materials adequats en cada superfície, no usar els mateixos draps per a tot.

Us sentiu part d’aquesta escola com a equip?

C.: Sí, totalment, en aquesta escola sempre ens han tractat com si fóssim de l’equip, totes. Ens han fet sentir part de l’escola. En escoles més grans ets més invisible.

L.: Ens valoren molt el que fem, i quan t’ho valoren et fa sentir bé.

C.:  A vegades ens escriuen notes que ens fan molta il·lusió, o ens fan entrar als espais per dir alguna cosa als nens i nenes, que els fa molta il·lusió quan veuen que sabem els seus noms.

Aquesta feina ha estat sempre molt feminitzada, i molt invisibilitzada. Creieu que estan canviant les coses?

C.: A veure, és una feina que, com que no es necessiten estudis, encara es veu per sota en alguns casos. Encara hi ha gent que quan li dius a què et dediques et mira per sobre. Jo crec que s’està avançant, però que trigarem anys a valorar les feines pel que són.

La Lourdes i la Candi

No tothom pot tenir estudis per diverses raons. Hi ha gent a qui no li agrada estudiar. I hi ha gent que pot estudiar i dedicar-se més a ella mateixa precisament perquè té algú que fa altres tasques per a ella.

C.: Exacte!

L.: Eps, i que a mi m’encanta la meva feina, sempre m’ha agradat!

C.: Encara es jutja molt. Quan algú et diu a què es dedica què penses? El primer que penses què és?

C.: Però bueno, ho anirem canviant.

El vostre sector ara mateix està en lluita per aconseguir més drets laborals, oi?

C.: Sí, teníem un conveni que no volíem perdre. L’objectiu ja no era aconseguir alguna cosa més, sinó no perdre el que teníem.

L.: Però això només per a les que ja hi som, no per a les noves.

C.: No, per al personal nou, això va a pitjor.

Vosaltres treballeu per a una empresa privada, oi?

C.: Sí, fan concessions. Ofereixen un pressupost al Consorci i fan un concurs. Cada quatre anys ho fan. Demà nosaltres canviem d’empresa.

I esteu contentes amb el canvi, us afecta d’alguna manera?

C.: Sí que ho estem, ens respecten el contracte, no ens canvien res. A nosaltres l’empresa ens ha fet fixes d’escola. Si el contracte és amb l’empresa, has de marxar. A vegades t’ofereixen si vols marxar amb l’empresa.

Què es pot fer perquè la gent i els infants de l’escola agafin consciència del valor d’aquesta feina?

C.: Les mestres treballen moltíssim amb els nens i nenes per ensenyar-los a netejar els espais, lavabos… Molts cops si ens veuen mentre fan alguna cosa, ens ho diuen: “Candi, estic escombrant!” o “Candi, mira que tiro el paper a la paperera!”.

L.: Jo crec que estem en la millor escola, Candi!!

Moltes gràcies!

L’equip de neteja està format per Candi Galera Ramírez, Emilennys Medina Medez i Maria Lourdes Reyes Fernández.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here