Bicibús, #bicivendres!

0
23
views

El Bicibús escolar a l’Eixample de Barcelona va iniciar-se el 17 de setembre de 2021 i l’organitzem juntament l’Afi Escola Entença, l’Ampa Escola Joan Miró, l’associació Camí Amic i l’Afa Escola Xirinacs.

Es realitza cada divendres lectiu per fer el trajecte des de Sant Antoni a les respectives escoles. Es realitza el trajecte en grup per la calçada i ens acompanyarà la @GUBBarcelona (tenim confirmat la seva participació fins el final del primer trimestre).

Recorregut i parades

Recorregut
 1. Hora sortida 8:25 des de plaça Conxa Pérez (cruïlla del carrer Tamarit amb Borrell)
 2. Primera parada ∼8.35 – Calàbria en el creuament amb la Gran Via La zona d’espera per les bicicletes que s’incorporin és al bulevard de Gran Via, costat Muntanya-Besòs. El bicibús no s’aturarà, les bicicletes s’incorporaran directament al Bicibús quan aquest creui la Gran Via.
 3. Segona parada ∼8.40 – Diputació entre Rocafort i Entença En aquest punt sí que farem una parada, a calçada, de pocs minuts per reagrupar-nos abans de començar la pujada del carrer d’Entença. La zona d’espera per a les bicicletes que s’incorporin és al carrer Rocafort (el xamfrà pintat de blau). Les bicicletes que vagin a Joan Miró poden sortir del grup durant la parada al semàfor de Diputació amb Entença.
 4. Final Al centre del tram del carrer d’Entença entre Provença i Rosselló, per accedir als aparcaments dels entorns de les dues escoles i al aparcament que ens proporciona l’Ajuntament dins de la Model.
 5. Aparcament: Escola Joan Miró – Hi ha 84 places d’aparcament a la proximitat de l’escola. Per ara no hem aconseguit cap espai adicional. Escoles Entença i Xirinacs – Hi ha 58 places d’aparcament a la proximitat de les escoles. L’Ajuntament proporciona un espai adicional dins de la Model per guardar les bicicletes.

Indicacions durant el recorregut

 • Circularem en grup, si el semàfor es posa en vermell, el grup ha de continuar circulant! La Guàrdia Urbana o la organització del Bicibús aturarà els vehicles que creuen en perpendicular. Evitem deixar grans espais.
 • Si algun vianant vol creuar pel pas de vianants, respectem la seva prioritat i el deixarem passar.
 • No s’ha d’avançar al Conductor del bicibús – si us plau, sigueu curosos amb aquest punt ja que hi ha infants que voldran ser els primers! Al mateix temps, ningú pot anar darrere dels Revisors que van al final del bicibús.
 • Ocuparem tots els carrils de la calçada, inclús el carril bus. Cap cotxe, moto o autobús podrà avançar o barrejar-se amb el grup.
 • Tots els menors han d’anar acompanyats d’un adult.
 • Durant les dues primeres edicions disposarem del suport de la Guàrdia Urbana i seguirem un format de ‘bicicletada familiar’, per tant hi podran participar VMPs i patins. Això podria canviar en edicions futures del bicibús degut a que la normativa actual només permet als VMP circular per calçades 30.

La reivindicació

Les famílies de les escoles del carrer Entença Joan Miró, Entença i Xirinacs, i la llar d’infants Àgora amb el suport de Camí Amic i l’Associació de Veïns de l’Esquerra de l’Eixample, estem treballant des del 2019 per pacificar els entorns dels centres escolars.

Durant aquest temps s’han realitzat diferents accions:

 • Talls de trànsit davant l’escola Joan Miró.
 • Creat i presentat un manifest conjunt als mitjans de comunicació.
 • La Revolta Escolar.
 • S’ha intervingut en Audiències públiques i mantingut reunions amb el Districte de l’Eixample i Mobilitat.
 • S’ha presentat un projecte als pressupostos participatius que ha estat selccionat.

Amb tot això, hem aconseguit eliminar un carril del tram Av. Roma / Av. Tarradellas i millorar els entorns de les escoles Entença i Xirinacs. També existeix el compromís de l’Ajuntament per fer el mateix en el tram Gran Via / Av. Roma i ampliar l’entorn de l’escola Joan Miró. A l’estiu del 2022 s’instal·larà un radar de control de velocitat al tram a 30km/h entre Provença i Rosselló. Amb el bicibús volem promoure l’ús de la bicicleta per anar a l’escola, i també reivindicar la creació d’un carril bici al carrer d’Entença, segregat i amb una amplitud suficient que permeti a les famílies accedir a les escoles de manera segura.